Според планот и динамиката на активностите на ИРУ, првата Парламентарна сесија за 2018 ќе се одржи од 25 до 27 мај во Пула, Р.Хрватска. 

За време на Парламентарната сесија покрај учеството на делегатите на ИРУ од над 30 држави , кои според најавите покрај дискусиите во врска со состојбата на Ромите во своите држави, ќе има и дискусии од внатрешен интерес на ИРУ во повеќе сегменти.

Исто така важно е да се напомене дека на дневниот ред на оваа Парламентарна сесија на ИРУ свое учество какои гости и учесници ќе земат и повеќе владини и институционални преставници од Р.Хрватска, како што е потпреседателот на Владата на Хрватска г-дин Фурио Радин, Ален Тахири - Канцеларија за човекови права и правата на националните малцинства во Владата на Р.Хрватска, Преставникот од Истарската Жупанија Валтер Флего, Градоначалникот на градот Пула Борис Милетиќ и др.

Поповод смртта на истакнатиот ромски активист, поранешен ромски пратеник во косовскиот Парламент, новинар и поет Кујтим Пачаку, Зоран Димов како претседател и во името на Интернационалната Ромска Унија ИРУ  испрати телегарама и соопштение каде се изразува сочувство на најблиските на Пачаку.

„ Длабоко сме потресени и изразуваме најдлабоко сочувство до најблиските на Пачаку. Сакаме да ја изразиме нашата тага , дека не само најблиските туку со смртта на Пачаку изгуби многу и целиот Ромски народ, како од Балканот, така и пошироко.

Нелегалната ИРУ 71, нејзиниот преставик Дорин Чоаба и членовите се повторно на удар во јавноста и на тапет од страна на Традиционалниот Ромски ИРУ Крис.

Ова е се поради тоа што на 20-21 април годинава во своето родно место Сибиу во Романија.

Познавајќи го како човек кој на секој начин сака да е „во центарот на вниманието, и неговите апетити да се преставува меѓу напатениот ромски народ од Романија како „нивни крал - лидер„ му текна минатиот петок и сабота на 20 и 21 април да направи настан со неговата невалидна и никаде непризната ИРУ1971 именувајќи го тој настан како 11-ти Конгрес.

Според планот и динамиката на активностите на ИРУ , првата Парламентарна сесија за 2018 ќе се одржи од 25 до 27 мај во Пула, Р.Хрватска. 

За време на Парламентарната сесија покрај учеството на делегатите на ИРУ од над 25 држави , кои според најавите покрај дискусиите во врска со состојбата на Ромите во своите држави, ќе има и дискусии од внатреѓшен интерес на ИРУ во повеќе сегменти.

Исто така важно е да се напомене дека на дневниот ред на оваа Парламентарна сесија на ИРУ свое учество какои гости и учесници ќе земат и повеќе владини и институционални преставници од Р.Хрватска, како што е потпреседателот на Владата на Хрватска г-дин Фурио Радин, Ален Тахири - Канцеларија за човекови права  и правата на националните малцинства во Владата на Р.Хрватска, Саборскиот преставник на Ромите Вељко Кајтази, градоначалникот на градот Пула  и други преставници од Ромскиот НВО и бизнис сектор.

По одржување на Првиот Светски Ромски Конгрес во 1971 година во Опрингтон - Лондон (Велика Британија) кој тогаш беше делумно финансиран од страна на Светскиот совет на црквите и Владата на Индија е всушност старт на функционирање на Интернационалната Ромска Унија - ИРУ.

На тој настан присуствуваа 23 делегати - преставници од 9 тогашни држави (Чехословачка, Финска, Норвешла, Франција, Велика Британија, Германија, Унгарија, Ирска, Шпанија и Југославија) како и набљудувачи од Белгија, Канада, Индија и САД.

На тој Прв Конгрес на ИРУ исто така беше формирана и Комисија и под комисии кој ќе работат во полето на Социјалата, Образование, Воени злосторства, јазикот и културата.