Како што е наведено од ИРУ дека од 1 до 3 септември годинава во Хелсинборг , Шведска ќе се одржи втората Парламентарна гопдишна сесија на ИРУ.

На овој состанок на Парламентот ќе земат учество над 40 делегати од над 20 држави, кои го потврдија своето учество.

За да биде Парламентарната сесија најдобро организирана ИРУ Кабинетот е во секојдневна комуникација и координација.

Како дел зацртани активности на ИРУ во втората половина од 2018 година е и одржување на редовен парламентарен собит на ОРУ делегатите. Овој пат втората Парламентарна сесија во 2018 година ќе се одржи од 1 до 3 септември годинава во Шведска -Хелсинборг. Овој пат организацијата за одржување на оваа Парламентарна сесија на ИРУ ја превзема актуелниот Потпреседател на ИРУ парламентот Стефано Кузицов.

Поповод одбележување на 74 години од денот кога во ноќта помеѓу 2 и 3 Август беа ликвидирани околу 3.000 Роми во логорот Аушвиц, Интернационалната Ромска Унија -ИРУ го акцентира овој момент.

Меѓудругото во нивното соопштение од страна на Претседателот Зоран Димов, се вели дека и по 74 години, и понатаму ромската нација е изложена на „тивок холокасут„ од страна на некои држави во светот.

Во последно време на социјалните мрежи со негови, небулози, лаги и измислици се појавува личност со име Роко Петало, преставувајќи се како некој „важен фактор„ меѓу ромскат нација и прави фамозни „лајф вклучувња„ и негови „спектакуларни глупости„ ја забавува ФБ публиката.

Прво и основно, тој ниту има некакви докази, факти и аргументи , или пак некоја блиска допиран точка со неговата болка наречена „Интернационална Ромска Унија - ИРУ.

Тој според неговиот бекраунд, може да се види дека сака да се експонира и да се преставува во некои светла на влијателна и значајна личност за Ромската нација, но за жал изигрува само „кловн„ кој патем никој не му ни брани да се прави , нотоа нека биде на сопствен грб.

Вашата Екселенција г-ѓа Наталија Галибаренко,

Следејќи го упатеното протестбо писмо  доставено до Владата на Украина од г-дин Зоран Димов, претседател на ИРУ, во врска со последните убиства на Ромите во Украина, ние ви испраќаме последователно писмо реакција. 

Пред да го предадеме ова протестно писмо до Вашата Амбасадата, сметаме дека потребно да се поведе навремена и соодветна истрага во Берехово и во Лавов  како што е наведебо и во медиумските избештаи дека веќе има и апсења за овие ужасни убиства.