Во рамките за соработка и понатамошни активности Претседателот на ИРУ Зоран Димов и Претседателот на Ромскиот Совет од Америка, Калифорнија- "Gypsy Council of America - California", Анатолиј Бутаков го потпишаа Меморандумот за соработка помеѓу овие две ромски организации.

Меѓу другото во меморандумот е назначено дека и двете страни се за зацврстување на соработката кој е поврзан со Ромските прашања.

Тоа се прави се со цел за подигање на нивото од социо-економските исто така и културните и јазичните состојби и со идентитетот на Ромите, о уште посилно единство помеѓу овие две организации.

И ИРУ и АРС  веруваат дека силата и успесите доаѓаат преку соработка помеѓу различни партнери каде што секој партнер придонесува со неговата експертиза. 

Денеска во рамките на досегашните активности Претседателот на ИРУ, Зоран Димов по покана од страна на Амбасадата на Р.Италија во Република Македонија оствари средба со Амбасадорот НЕ Карло Ромео.

За време на нивната средба се разгоравараше во врска со актуелните случувања и сосотојбата на Ромите во Р.Италија. Меѓу другото се разговараше и во врска со немилиот настан кој се случи на 10 мај годинава во еден ромски камп во предградието на Рим, каде во подметнат пожар настрадаа 3 лица од ромска националност  - девојчиња на возрсат од 4 до 20 години. Во тој контекст ИРУ минатат недела до Амбасадата на Р.Италија во Р.Македонија испрати и еден допис во вид на Реакција.

Својата конечна одлука ИРУ Крисот и неговиот тим ја донесоа во вторник на 24 јануари 2017 година.

Документ - Одлука

Во рамките на активностите на ИРУ, своја Парламентарна сесија одржа во Скопје од 11 до 13 јули оваа година. Во деновинте на активностите, преставниците на ИРУ донесоа доста интересни дискусии како и заклучоци.

Еве кои се побитни точки на кои работеше ИРУ Парламентот деновиве: 

Во дебата каде беа повикани неколку амбасадаи во Р.М. свои видувања поради инциденти во матичните држави во врска со Ромите свој извештај поднесоа Амбасадата на Црна Гора каде преставена беше од Првиот секретар Селма Машовиќ, како и претсавникот на Руската Федерација г-дин Владимир Ткаченко.

Во продолжение се дискутираше за растечкиот бран на анти ромско расположение како во Европа и севтот.

Потоа се премина на гласање на измена во Статутот на ИРУ од Поглавје 5 за преименување на терминот Влада или Комесари, во Комисии, од причина што беше предложен поради неадекватното име и назив на тие функции.

Сите делегати едногласно ја изгласаа таа измена, и така одсега во ИРУ новата форма е Комисии и Комисионери, наместо досегашните „Министери„ или „Комесари„