На 1 Ноември 2022 година во официјална работна посета во офисот на Амбасадата на Шпанија во Р.С.Македонија од страна на Н.Е Хосе Луис Лозано Гарсија беше примен претседателот на Интернационалната Ромска Унија ИРУ, Зоран Димов.

.

За време на нивната средба Претседателот на ИРУ го запозна амбасадорот Гарсија за активностите кои ги спроведува ИРУ и неговот членство. Амбасадорот покажа интерес и воедно покажа подготвеност на соработка со ИРУ на повеќе полиња.

Претседателот Димов го запозна со активноста на ИРУ у реализација на Ромскиот Инвестициски Фондза кој амбасадорот Гарсија напомена дека е многу интересен проект и иницијатива како и дека ќе направи напори преку Владата на Шпанија и ромски и неромски бизнисмени да се вклучат во креирање на РИФ.

Воедно на национално ниво Димов го престави и проектот кој веќе функционира во Р.С.Македонија преку РБИЦМ а тоа е „Педагошки помошници„ за деца Роми од основното училиште.

Истовремено разговараа и за полето од културата и уметноста и поврзување на културни и филмски активности меѓу Ромите од Македонија и Ромите од Шпанија но и другите народи кои живеат во овие две држави.

На крајот од нивната средба беше кажано дека сега ќе се ангажираат и двете страни сите овие идеи и насоки чекор по чекор да се реализираат, и најавија скорешна и повторна средба.

Во рамките на 15-та Европска платформа за вклучување на Ромите, која се одржа во Прага, Чешка на 25 и 26 октомври, каде учествуваше и претседателот на ИРУ Зоран Димов, за време на одржување на овој настан се случи и една кратка средба помеѓу Димов и Еврокомесарката за еднаковост Хелена Дали.

Инаку претходно за време на посетата во Брисел претседсателот на ИРУ Димов имаше средба со Кабинетот на Хелена Дали каде им беа доставени документи за планирани активности од страна на ИРУ.

Инаку за време на нивната средба во Прага претседателот Димов и еврокомесарот Дали ги потврдија заложбите  каде акцентот беше ставен на профункционирање на Ромскиот Инвестициски Фонд – РИФ.

Еврокомесарката Дали беше претходно  запознаета за Ромскиот Инвестициски Фонд  и се заложи за негова реализација и активирање.

Како заклучок на сето ова од двете страни најавија повторна средба и разговор веќе во месец декември годинава во Брисел во кабинетот на еврокомесарот Дали во поширок состав, се со цел проширување на оваа стратешка рамка за Ромите во која како еден од важните елементи е и реализација на Ромскиот Инвестициски Фонд

 

Почитувани делегати, и членови на ИРУ, Браќа и сестри!

 

Ми преставува како Престедател на ИРУ огромна чест и задоволство да  Ве информирам и да ја споделам оваа за нас како ИРУ многу важна информација.

Всушност од самиот почеток на нашето заедничко делување од Конгресот на ИРУ во март 2016 година во Скопје, заложбите за регулирање на обврските и задачите со повеќе меѓународни институции и фондации како во Европа така и во светот полека но сигурно се остваруваат.

 

Една од нашите пропишани цели како дел од Планот и програмата на работење на ИРУ беше и регулирање на односите и функционирање на ИРУ во рамките на делување на ЕВЗ Фондацијата во Берлин. Р.Германија.

На неколку годишното недоразбирање на двете страни на ИРУ , од една страна ИРУ - Виена чиј претседател е Зоран Димов, и ИРУ -Латвија чиј претседател е Нортмунд Рудевич им е ставено крај. 

Во рамките на претхдоните активности за состанок и помирување, кое беше одржано на 23 јануари 2018 во Берлин - Германија во просториите на ЕВЗ Фондацијата, се одржа средба помеѓу двете страни. На таа средба покрај претседателите на двете ИРУ, Димов и Рудевич беа присутни и Иван Бариев од Русија, Груја БУмбу од Романија, Василиј Драгој од Молдавија, Роман Чонјански од Полска како и двајцата адвокати Др Франк Репенхаген од Германија и Бари Фишер од САД.

Со промената на новиот состав на Претседателство на ИРУ на чие чело веќе година и пол е Зоран Димов, и учеството на Асамблеата на ЕРТФ во Стразбур, го потврди нсвојот статус на најстара и респектабилна светска ромска организација, на последниот ден од состанокот беше донесена одлука за формирање на Ексузитивниот Комитет на ЕРТФ , кој ќе биде како еден од важните столбови во Советот на Европа во Стразбур за решавање на ромските прашања , антициганизмот и емиграцијата.

Со ова директно ЕРТФ и сите нејзини придружни организации и даде до значај дека ИРУ работи отворено, транспарентно и црвсто во решавање на сите горливи прашања со кои се поврзани Ромската популација.

Меѓу другото во овој Комитет покрај Претседателот на ЕРТФ Миранда Вуолсантра, и Претседателот на ИРУ Зоран Димов, се и меѓу другите Ашмет Елезовски од НРЦ, Ларс Деметри пратеникот од редовите на ПЦЕР Самка Ибраимовски, Рутко Кавчински и други.