Тоа подразбира решавање на сите горливи проблеми поврзани со Ромите од сите медиријани. Истовремено активности како во ЕУ во Брисел, Европската Комисија, Европскиот Парламент и Советот на Европа. 

Тука се и активностите и во ИРУ офисите во Њујорк, Виена и Женева со своите седишта од ОН.

Приоритет се и имплементација на проекти од страна на ЕВЗ.

Еден од најважните зададени задачи се и поставување на Спомен плоча во местото каде се одржа и Првиот Ромски Конгрес во Лондон -Опинген во Април 1971 година. Истовремено и одбележување на денот на ромскиопт Холокасут - 2 Август.

Затоа ИРУ порачува дека 2019 година ќе биде активна и плодотворна на ИРУ само во интерес на сите Роми од светот!.