Поздравувајќи ги вестите за приемот, претседателот на ИРУ г-дин Зоран Димов рече дека ИРУ ќе се обиде да обезбеди ефективен глобален глас за Ромите. Претставник ќе биде ангажиран во многу делови и нивоа на ОН. 

Директна задача, според Зоран, е назначувањето на тие претставници во седиштето на ОН во Њујорк и центрите во Женева и Виена. "Ова дело е од витално значење за сите", рече г-дин Зоран. "Секој мора да учествува. Ги отвараме вратите за сите активисти ". 

Тој ги поканува сите оние кои се заинтересирани да се приклучат кон ИРУ да испратат емаил на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.