Во рамките за соработка и понатамошни активности Претседателот на ИРУ Зоран Димов и Претседателот на Ромскиот Совет од Америка, Калифорнија- "Gypsy Council of America - California", Анатолиј Бутаков го потпишаа Меморандумот за соработка помеѓу овие две ромски организации.

Меѓу другото во меморандумот е назначено дека и двете страни се за зацврстување на соработката кој е поврзан со Ромските прашања.

Тоа се прави се со цел за подигање на нивото од социо-економските исто така и културните и јазичните состојби и со идентитетот на Ромите, о уште посилно единство помеѓу овие две организации.

И ИРУ и АРС  веруваат дека силата и успесите доаѓаат преку соработка помеѓу различни партнери каде што секој партнер придонесува со неговата експертиза. 

Денеска во рамките на досегашните активности Претседателот на ИРУ, Зоран Димов по покана од страна на Амбасадата на Р.Италија во Република Македонија оствари средба со Амбасадорот НЕ Карло Ромео.

За време на нивната средба се разгоравараше во врска со актуелните случувања и сосотојбата на Ромите во Р.Италија. Меѓу другото се разговараше и во врска со немилиот настан кој се случи на 10 мај годинава во еден ромски камп во предградието на Рим, каде во подметнат пожар настрадаа 3 лица од ромска националност  - девојчиња на возрсат од 4 до 20 години. Во тој контекст ИРУ минатат недела до Амбасадата на Р.Италија во Р.Македонија испрати и еден допис во вид на Реакција.

Својата конечна одлука ИРУ Крисот и неговиот тим ја донесоа во вторник на 24 јануари 2017 година.

Документ - Одлука

На ден 28 август со почеток од 11:00 часот, започна Видео Конфернецијата на шефовите на ИРУ Комисиите.

На видео Конфренецијата беа присутни: Зоран Димов - Комисија за Холокауст и модератор (Македонија), Розита Грофсон - Шеф на сите Комисии (Финска), Грегор Лурсин - ИРУ Крис(Шведска), Агуш Демировски - Комисија за Правда(Швајцарија), Пиен О Реахтиган - Комисија за Човекови Права (Британија), Ајтен Берафла - Комисија за Образование(Шведска), Јасмина Ахметај - Комисија за Култура(Словенија), Моника Чоровиќ - Комисија за Интервенции(Аустрија), Кхурам Кхам - Комисија Финансии и Буџет(Пакистан), Рамуш Муарем - Комисија за Медиуми и Комуникации(Македонија), Гратан Пуксон - Комисија за ДТ(Британија), и Герард Линдер - Комисија за Млади и спорт (Полска).

На дневен ред беше преставување на сите Стратегии од страна на Шефовите на секоја Комисија посебно.