Во рамките на своите активности и делувања, Претседателот на ИРУ Зоран Димов, придружуван од Претседателот на Парламентот на ИРУ Стево Балог и потпреседателот на ИРУ Агуш Демировски, имаа средба со високи преставници на кабинетот на Претседателот Доналд Туск. Во текот на средбата со преставниците на кабинетот Др Сузана Михајлчова Шутиакова , Фабиене Гејзен, и Филип Ландон, претседателството на ИРУ, ги запознаат со текот и начионот на функционирање на Интернационалната Ромска Унија, и стратегијата на работата.

Претседателството на ИРУ, не запира со своите активности и средби во Брисел. По средбата со преставници на Советот на Европа и Европската Комисија, Претседателот на ИРУ Зоран димов во придружба на Стево Балог Претседателот на ИРУ Парламентот, и Агуш Демировски, Потпреседател на ИРУ, синоќа по покана од Ромската Организација „Романо Џивдипа„ од Брисел , имаше средба со членовите на оваа организација.

Денеска во Берлин - СР Германија имаше официјална средба и работен состанок помеѓу Претседателот на ИРУ, Зоран Димов, Претседателот на ИРУ Парламентот Стиво Балог, со  специјалниот амбасадор и член за односи со еврејските организации др Феликс Клајн.

Интернационалната Ромска Унија - ИРУ во врска со последните актуелни случувања во Раднево и атакот и нападите врз Ромското население од страна на Бугарите, како и на претходните случувања и одвоени атаци врз Ромите од оваа држава, реагира и апелира сите акции да се смират, и да се размислува со трезни умови.

Претседателот на Интернационалната Ромска Унија - ИРУ, Зоран Димов денеска испрати протестна нота - Реакција до Амабасадорот на Република Црна Гора во Р.Македонија, Н.Е. Предраг Митровиќ , поповод немилиот настан и инцидент кој се случи деновиве во Подгорица, кога за сега двајца непознати физички го нападнаа сеуште неидентификувано момче од Ромска националност.