Во рамките на активностите на ИРУ, своја Парламентарна сесија одржа во Скопје од 11 до 13 јули оваа година. Во деновинте на активностите, преставниците на ИРУ донесоа доста интересни дискусии како и заклучоци.

Еве кои се побитни точки на кои работеше ИРУ Парламентот деновиве: 

Во дебата каде беа повикани неколку амбасадаи во Р.М. свои видувања поради инциденти во матичните држави во врска со Ромите свој извештај поднесоа Амбасадата на Црна Гора каде преставена беше од Првиот секретар Селма Машовиќ, како и претсавникот на Руската Федерација г-дин Владимир Ткаченко.

Во продолжение се дискутираше за растечкиот бран на анти ромско расположение како во Европа и севтот.

Потоа се премина на гласање на измена во Статутот на ИРУ од Поглавје 5 за преименување на терминот Влада или Комесари, во Комисии, од причина што беше предложен поради неадекватното име и назив на тие функции.

Сите делегати едногласно ја изгласаа таа измена, и така одсега во ИРУ новата форма е Комисии и Комисионери, наместо досегашните „Министери„ или „Комесари„

По завршеток на 10-от Конгрес на ИРУ во Скопје кој се одржа од 18 до 20 март 2016 година, каде свое учество земаа над 70 делегати од 35 држави од 5 континенти, беше избрано новото раководство , официјално ја потврди и својата веродосотојност и валидност, по сите оние паушални и неосновани реакции од страна на нелегитимните „ИРУ - Латвија - Рига„ на чело со Нортмунд Рудович, и Дорин Чоаба и неговата „Романска ИРУ„.

Денеска на состанокот на Кабинетот на ИРУ предводен од Претседателот на ИРУ Зоран Димов, специфично се дискутираше за идните дирекции и стратегии за мерки на Интернационалната Ромска Унија - ИРУ.

Како дел од прославите за време на Викендот на активности по повод  8ми Април Интернационален Ден На Ромите во Офисот на ИРУ. Состанокот во Марибор - Словенија покрај Претседателот на ИРУ г-динот Зоран Димов беше организиран и од страна на Заменик Претседателот на ИРУ Г-ѓа. Јасмина Ахметај.

Почитувана Ваша Екселенцио

Интернационалната Ромска Унија - ИРУ, како најголема и сериозна интернационална организација, која е составена од 70 делегати од 40 држави ширум светот, која работи и се бори за правата на Ромите на сите меридијани, со свои преставници(делегати) и пропратни членови во сите релевантни поголеми интернационални европски и светски институции, преставува валидно тело и офис, кои  го има правото на рекација, во моменти на несоодветни третмани, одлуки, настани кои се директно засегнати и Ромската популација.

ИРУ активностите и кампањата не стивнува. Стратегијата на ИРУ за активна и пред се плодна работа продолжи и во Брисел во офисот на Европската Комисија. Делегацијата на ИРУ предводена од Претседателот на ИРУ Зоран Димов, придружуван од Претседателот на Парламентот на ИРУ Стево Балог и потпреседателот на ИРУ Агуш Демировски, имаа средба со кабинетот од офисот за недискриминација и Ромските координатори Лина Папамичалопоуло и Јана Балажова.