Од Кабинетот на Туск беа запознаени ИРУ преставниците за активностите на Советот на Европа и преставена новата платформа за оимагање на ромите 20/20 , каде оваа година како претседаваче Словачка. Од канцеларијата напоменаа дека одсега ќе имаат многу подлабока и конкретна соработка со ова претседателство на ИРУ и координирано консултативни соработки, како и напомена за земање учество на големата конференција која ќе се одржи од Страна на Советот на Европа во Братислава во месец октомври 2016 година, каде поканети ќе бидат и преставниците на делегацијата на ИРУ.

Взаемно дадоа согласност за плодната средба и продолжување на контактите и соработката помеѓу СЕ и ИРУ, и што поскора директна средба со претседателот Доналд Туск.