На видео содржината која беше дистрибуирина преку социјалните мрежи, се гледа како без некоја посебна причини физички се малтретира момечето.

Меѓу другото во својата реакција Претседателот на ИРУ Зоран Димов напоменува дека " ИРУ остро реагира на овие индивидуални испади, но, исто така, бара силна осуда и реакција од вашата земја и да се спроведе темелна истрага и спроведување на правдата против сторителот на овој грозоморен чин. Со еден збор преземање на правни и други инструменти на Република Црна Гора, ќе претставува начин и желба за казна на овие дела, затоа што тоа е фактот дека во Црна Гора има помеѓу 10.000 Роми, а, исто така, тоа ќе претставува директно кршење на основните човекови права.„ се вели во дел од протестната нота на ИРУ.

letter.pdf