Денеска во Берлин - СР Германија имаше официјална средба и работен состанок помеѓу Претседателот на ИРУ, Зоран Димов, Претседателот на ИРУ Парламентот Стиво Балог, со  специјалниот амбасадор и член за односи со еврејските организации др Феликс Клајн.

Интернационалната Ромска Унија - ИРУ во врска со последните актуелни случувања во Раднево и атакот и нападите врз Ромското население од страна на Бугарите, како и на претходните случувања и одвоени атаци врз Ромите од оваа држава, реагира и апелира сите акции да се смират, и да се размислува со трезни умови.

Претседателот на Интернационалната Ромска Унија - ИРУ, Зоран Димов денеска испрати протестна нота - Реакција до Амабасадорот на Република Црна Гора во Р.Македонија, Н.Е. Предраг Митровиќ , поповод немилиот настан и инцидент кој се случи деновиве во Подгорица, кога за сега двајца непознати физички го нападнаа сеуште неидентификувано момче од Ромска националност.

Се е подготвено за ИРУ Крис процесот против Дорин Чоаба од Романија. Процесот ќе го водат признати и истакнати Ромски крисари кои воделе слични вакви процеси во Русија, Украина, Романија, Словачка, Чешка, Австрија, Полска и Унгарија. На чело на ИРУ Крисот ќе биде Гергор Јулсон од Шведска. останатите крисари се Роми кој доаѓаат од горенаведените држави.

Процесот е потегнат врз база на прекршување на ИРУ Статутот и кодексот. Меѓу другото тука ќе има акти, за нелегална регистрација од страна на Дорин Чиаба, нерегуларно и приватно отворено конто на име ИРУ, проневера на финасиски средства како и фалсификување на документи.

Да ве запознаам со Нин, системскиот архитект кој работи позади сцената со ИРУ до совршен компјутерски модел кој ќе се користи во Демократската Транзиција; во суштина платформа за Електронско Гласање за Ромското движење.

Системскиот архитект го дефинира и прочистува дизајнот, користејќи ги сите софтфери и хардвери кои се достапни, да создадат човечко функционални и аестетско задоволувачки продукти. Тоа е описот на работата.

После месеци посветеност, работејки скоро без поддршка, Нин сега ја заврши оваа задача до ниво каде е можно да се изгради податочна банка на Роми - Роми активисти - кои веруваат дека демократијата е круцијален елемент за создавањето на ефективно, политичко претставување во Европа и низ целиот свет.